-->

Ads Area

SPSC English Lecturer MCQs Past Paper Solved

SPSC English Lecturer MCQs Past Paper Solved

1. The earliest surviving work in English Literature is

Ans: Caedmon's Hymn

2. The epic poem Beowulf consists

Ans: 3182 alliterative lines

3. Which epic poem from old English Literature has been declared the national epic poem of England?

Ans: Beowulf Epic Poem

4. The epic poem Beowulf is written in

Ans: Scandinavian Script

5. Who wrote the epic poem Beowulf?

Ans: Anonymous

6. The Old English "Martyrology" is a Merican collection of

Ans: Hagiographies

7. Eynsham was a prolific 10th-century writer of

Ans: Hagiographies and Homilies

8. The earliest English poet whose name is known is;

Ans: Caedmon

9. King Alfred's reign ended in

Ans: 9th century

10. In the battle of Maldon in 991, The Anglo-Saxons failed to prevent

Ans: Vikings' Invasion

11. "The Wanderer" is an old English poem that consists

Ans: 115 Lines of alliterative verse

12. A poem that mourns a loss, or has the more general meaning of a simply sorrowful piece of writing is called;

Ans: Elegy

13. The English Literature is generally seen as beginning with the;

Ans: Epic Poem Beowulf

14. Normans conquered the England in

Ans: 1066

15. Which language became the standard language of courts, parliament and polite society during the reign of Normans?

Ans: Law French

16. Who translated the Bible in the Middle English Period?

Ans: Wycliffe

17. Which pre-Reformation movement rejected many of the distinctive teachings of the Roman Catholic Church?

Ans: The Lollard Movement

18. The term "Lollard" refers to whom?

Ans: The followers of John Wycliffe

19. A prominent theologian who was dismissed from the University of Oxfard in 1381 for criticism of the Church was;

Ans: John Wycliffe

20. Middle English Period lasts up till the;

Ans: 1470

21. Patience and Purity are alliterative poems written by;

Ans: Sir Gawain

22. What is the term "Chancery Standard" meant in English Literature?

Ans: A form of London-based English

23. Where is the Geoffrey Chaucer buried in?

Ans: Poet's Corner of Westminster Abbey

24. Geoffrey Chaucer is best known for his;

Ans: Canterbury Tales

25. The first recorded association of Valentine's Day is in Chaucer's;

Ans: Parliament of Fouls

26. Who was the personal friend of Geoffrey Chaucer?

Ans: John Gower

27. Which book is believed to be the first published book written by a woman in the English language?

Ans: Revelation of Divine Love

28. William Caxton invented the printing press in

Ans: 1476

29. Pilgrim's progress is a famous allegory of medieval period written by;

Ans: John Bunyan

30. Renaissance is usually regarded as beginning in 14th-century in;

Ans: Italy

31. The term Renaissance in English Literature means

Ans: Re-birth

32. The English Renaissance was actually the;

Ans: Cultural and Artistic Movement

33. John Florio was an excellent;

Ans: Linguist and Lexicographer

34. Sonnet was introduced into English Literature from

Ans: Italian Literature

35. The Faerie Queene, an epic poem was written by

Ans: Edmund Spencer

36. The defense of the poetry is the work of

Ans: Sir Philip Sidney

37. What is significant about "Gorboduc" the first verse drama in English Literature?

Ans: Blank Verse was used in it for the first time ever

38. Reign of the Elizabeth-I started in

Ans: 1558

39. Reign of the James-I started in

Ans: 1603

40. Thomas Wyatt is one of the earliest English poet of

Ans: Renaissance Age



41. Who is known as the poets' poet in English Literature?

Ans: Edmund Spencer

42. Sonnet is a

Ans: 14-lines poem

43. What is called the first eight lines of Sonnet?

Ans: Octave

44. What is called the last six lines of Sonnet?

Ans: Sestet

45. What is the rhyming scheme of Octave in sonnet?

Ans: a-b-b-a-a-b-b-a

46. What is the rhyming scheme of sestet in sonnet?

Ans: : c-d-e-c-d-e or c-d-c-c-d-c.

47.William Shakespeare, Ben Jonson, and Christopher Marlowe were

Ans:Elizabethan age playwrights.

48. Dr. Faustus is the very famous play, written by

Ans: Christopher Marlowe

49. The Alchemist, comedy was written by

Ans: Ben Johnson

50. The 'Table Alphabeticall' is believed to be first ever dictionary in English language was written in 1604 by;

Ans; Robert Cawdrey

51. Who is known as the most important figure among the meta physical poets?

Ans: John Donne

52. English Civil War was fought during the reign of

Ans: King Charles I

53. Who was the last great poet of the age of renaissance?

Ans. John Milton

54. John Milton got blind at the age of

Ans. 40

55. The most dominant figure of the age of Restoration is

Ans. John Dryden

56. The first ever significant female novelist was

Ans. Aphra Behn

57. The first official/formal poet laureate is believed tobe

Ans. John Dryden

58. Who introduced Alexdandrine and Triplet into english poetry for the first time?

Ans. John Dryden

59. The age of enlightenment which started in 18th century is also known as

Ans. Age of reason/Augustan age

60. Which english poet is most discussed after Shakespeare?

Ans. Robert Burns

61. What is the meaning of the term "Magnum Opus"?

Ans: Master Piece

62. Which English poet was born with deformed feet?

Ans: Lord Byron

63. Which drug did Samuel Taylor Coleridge use to take?

Ans: Opium

64. Name the English poet, who got blind at the age of 40.

Ans: John Milton

65. Which Irish poet, dramatist and novelist was accused of pons and sodomite.

Ans: Oscar Wild

66. Democracy is the tyranny of majority. Who said this?

Ans: JS Mill

67. Democracy is the bludgeoning of the people, for the people and by the people. Whose statement is this?

Ans: Oscar Wilde

68. Due to which unique quality Oscar Wilde is so famous?

Ans: Hard Hitting Quotations

69. Man can be destroyed but can't be defeated. These words are taken from

Ans: Old Man and the Sea

70. How Ernest Hemingway was died?

Ans: He had killed himself/Suicided.

71. Gulliver's travels is the Magnum opus of

Ans: Jonathon Swift

72. Who is believed as the father of English Literature?

Ans: Geoffrey Chaucer

73. How many total stories are there in The Canterbury Tales?

Ans: 24

74. King James Bible that was first ever bible written in English Language, published in

Ans: 1611

75. Renaissance Movement is believed to be started first in fourteenth century in

Ans: Italy

76. Who is credited to introduce sonnet in English Literature?

Ans: Thomas Wyatt.

77. Who has written one of the all times best novel war and piece?

Ans: Leo Tolstoy ( a Russian novelist)

78. Name the very famous French novelist who wrote Madame Bovary?

Ans: Gastave Flaubert

79. How many total acts are in Shakespeare's comedy A Midsummer' Night's Dream?

Ans: Five

80. Who is considered the most significant auther after Shakespeare in English Literature?

Ans: John Milton



1.Geoffrey Chaucer = The Father of English Literature

2.Geoffrey Chaucer = The Father of English Poetry

3.Geoffrey Chaucer = The Father of English Language

4.Geoffrey Chaucer = The Morning Star of the Renaissance

5.Geoffrey Chaucer = The First National Poet

6.Venerable Bede = The Father of English Learning.

7.Venerable Bede = The Father of English History

8.King Alfred the Great = The Father of English Prose

9.Aeschylus = The Father of Tragedy

10.Nicholas Udall = The First English Comedy Writer

11.Edmund Spenser = The Poet’s poet (by Charles Lamb)

12.Edmund Spenser = The Child of Renaissance

13.Edmund Spenser = The Bridge between Renaissance and Reformation

14.Gutenberg = The Father of Printing

15.William Caxton = Father of English Press

16.Francis Bacon = The Father of English Essay

17.John Wycliffe = The Morning Star of the Reformation

18.Christopher Marlowe = The Father of English Tragedy

19.William Shakespeare = Bard of Avon

20.William Shakespeare = The Father of English Drama

21.William Shakespeare = Sweet Swan of Avon

22.William Shakespeare = The Bard

23.Robert Burns = The Bard of Ayrshire (Scotland)

24.Robert Burns = The National Poet of Scotland

25.Robert Burns = Rabbie

26.Robert Burns = The Ploughman Poet

27.William Dunber = The Chaucer of Scotland

28.John Dryden = Father of English criticism

29.William of Newbury = Father of Historical Criticism

30.John Donne = Poet of love

31.John Donne = Metaphysical poet

32.John Milton = Epic poet

33.John Milton = The great master of verse

34.John Milton = Lady of the Christ College

35.John Milton = Poet of the Devil’s Party

36.John Milton = Master of the Grand style

38.John Milton = The Blind Poet of England

39.Alexander Pope = Mock heroic poet

40.William Wordsworth = The Worshipper of Nature

41.William Wordsworth = The High Priest of Nature

42.William Wordsworth = The Poet of Nature

43.William Wordsworth = The Lake Poet

44.William Wordsworth = Poet of Childhood.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area