Everyday Science Objectives Tests 1

1. What is the approxiate mean distance that separates the sun from the earth?

a. 1600,90,000 kms
b. 1480,00,000 kms
c. 1500,00,000 kms
d. 1890,70,000 kms

2. The outer surface of the sun is called ?

a. Thermosphere
b. Lithosphere
c. Lonosphere
d. Photosphere

3. Which planet has the maximum number of satellites?

a. Mars
b. Mercury
c. Venus
d. Jupiter

4. What is a light year?

a. The year marked by extraordinary amount of radiation of sleight
b. The year marked by the extraordinary less amount of radiation of sunlight reaching the earth due to protracted cloudy weather on earth making that year lighter than the normal
c. The year in which the sun radiates more light making one complete extra day in february
d. The distance travelled by light in 01 year.

5. What are Red Giants?
a. Stars which appear red because of their consuming a portion of their hydrogen.
b. The cluster of giant sized stars visible near mars
c. Stars which consume some of their oxygen and thus appear red due to lack of O2
d. Powerful communist countries.

6. What are asteriods?
a. Piece of falling stares
b. Satellite ofother planets
c. Very small planet revolving around the sun
d. Rocks found on the moon

7. What is the temperature at the centre of the sun?
a. 6 million k
b. 10 million k
c. 12 million k
d. 20 million k

8. The phase of moon are partially the result of the ?
a. Changes in the shape of the moon
b. Revolution of the moon about the earth
c. Variation in the moon's gravitation
d. Variation in the speed of rotation of the moon

9. Constellations referred to as Zodiac are ?
a. Imaginary region that encompass the path of the planets
b. Signs of Roman god
c. A group of stars
d. None

10. The height of a geo-stationary satellite from the surface of the earth is about ?
a. 360 km
b. 3600 km
c. 23000 km
d. 360,000 km

11. Which of the following explain the reasons why there is no total eclipse of the sun?
a. Area of the sun covered by the moon
b. Direction rotation around the sun
c. Orbit of moon around the sun
d. Size of earth in relation to that of moon

12. The instrument used to measure the specific gravity of milk is?
a. Barometer
b. Hygrometer
c. Lactometer
d. None of these

13. The internal antenna of transistor set is made of ?
a. Iron
b. Ferror Chrome
c. Copper
d. Alnico

14. Gerontology is the study of ?
a. Process of ageing
b. Growth of cells
c. Birds
d. Vegetables

15. Helium is used for respiration in deep water instead of nitrogen because
a. It is heavier than nitrogen
b. It is higher than nitrogen
c. It mixes less in blood than nitrogen
d. It helps oxygen to burn more quickly

16. In a fluorescent tube which of the following components are found?
a. Mercury vapour
b. Argon and carbon dioxide
c. Helium and oxygen
d. Argon and neon

17. The common ore of aluminium is ?
a. Chromite
b. Cryolite
c. Bauxite
d. Monazite

18. When one enters a dark room, he is not able to see anything but, after sometime vision improves. This is because ?
a. The retina of the eye comes forward
b. The retina of the eye moves backward
c. The pupil of the eye contracts
d. The pupil ofthe eye dilates

19. Radio carbon dating is used to find the age of ?
a. Fossils
b. Building
c. Rocks
d. Babies

20. What is periscope used for ?
a. To survey the ships on the surface of the sea when the submarine is under water
b. To extinguish fire
c. To measure purity of milk
d. None of the above

21. Seismology is the science of ?
a. Silkworm breeding
b. Earthquakes
c. Atmospheric phenomenon
d. Study of fossils

22. The source of solar energy is ?
a. Light energy
b. Gravitational energy
c. Kinetic energy of rotation of sun
d. Nuclear energy

23. If an object is placed midway between two parallel plane mirrors facing each other, then the number of images that appear in mirrors is
a. Four
b. Infinite
c. Two
d. Zero because the images will cancel each other

24. In vacuum , What will be common among X rays visible light , radiowaves
a. Amplitude
b. Frequency
c. speed
d. wavelength

25. Barometer is used to measure
a. Atmospheric pressure
b. Humidity
c. Rainfall
d. Temperature

26. If u use a microscope to watch smoke particles in still air, u ll see them moving about all the time. This phenomenon is called ?
a. Brownian movement
b. Osmosis
c. Tyndall effect
d. Diffusion

27. The mass of a neutron is approximately
a. Equal to the mass of proton
b. Three times the mass of a proton
3. Twice the mass of a proton
4. Zero

28. The spherical shape of rain drops is due to
a. Atmospheric friction of air
b. Gravity of spherical earth
c. Surface tension of rain water
d. Viscosity of rain water

29. Galvanometer is an instrument
a. For measuring volume change in chemical reactions btw gases
b. For measuring currents of small magnitude
c. Which prints automatically messages sent from one place to another
d. For recording high temperature from a distance

30. Which of the following has highest frequency?
a. Gamma rays
b. Microwaves
c. Light waves
d. Radio waves

31. If an iron is marked 750 watts by 250 volts, then it was designated to take a current of
a. 3 Amperes
b. 9 Amperes
c. 6 Amperes
d. 15 Amperes

32. The blue colour of the sky is due to
a. Polarization of light
b. Scattering of light
c. Reflection of light
d. None of these

33. Geiger counter is an instrument
a. Determine the heart beat rate
b. To detect radioative radiation
c. To measure intensity of visible light
d. To count the baggage of an airport

34. When we are looking at a rainbow in front of us, The sun must be
a. high in the sky and is located either on our rigght or left
b. In front of us
c. Behind us

35. When as the satellite is in thhe geostationary orbit , its
a. Orbital distance is equal to the radius of the earth
b. Acceleration is zero
c. Orbital period is about 24 hours
d. Angular velocity is zero

36. The most intense man-made light souce is
a. Master
b Laser
c. Mercury Vapour Lamp
d. Light emitting diode (LED)

37. How many calories will b needed to raise the temperature of 10 grams of water from 200 to 3000?
a. 1
b. 10
c. 100
d. 200

38. The branch of biological science " Ecology " deals with the study of
a. Plants in relation to their environment
b. Animals in relation to plants
c. All living things in relation to their environment
d. Animals in relation to their environment

39. The film of oil and soapy water owe their brilliant colours to a combination of light reflection and
a. Refraction
b. Polarization
c. Diffraction
d. Interference

40. The solar ultraviolet rays fo not harm living organism because
a. The ozone layer of the atmosphere weakens them
b. They are weak rays
c. They have to pass through a thich column of the atmosphere
d. The atmospheric nitrogen dilutes them

41. Most important effect of moon on earth is that
a. Gives light
b. Causes earthquake
c. Causes solar & lunar eclipse
d. Effects tides of ocean

42. The term " Meteor" is applied to an interplanetary body,
a. Before it enter the earth`s atmosphere
b. After it enters the earth`s atmosphere
c. After it centers the earth`s atmosphere
d. After it centers the earth`s atmosphere and lands on the surface of the earth without exploding in mid air

43. Newton`s rings are
a. Celestial body named by newton
b. Rings presented to newton by a king
c. An optical phenomenon
d. Coloured rings observed around the point of contact of a convex lense

44. The heat recieved by earth from the sun is known as
a. Insulation
b. Solar heat
c. Solar radiation
d. Thermal radiation`s

45. Constellation is
a. Configuration of fixed stars resembling a figure
b. Group of satellites
c. Group of comets
d. None of above

46. Which of the following part of the atmosphere is nearest to the earth
a. Troposphere
b Stratosphere
c. Lonosphere
d. Mesosphere

47. To an astronaut in space sky looks
a. Deep blue
b. White
c. Black
d. Orange red

48. Why does the sun looks oval when it is at the horizon ?
a. When the sun is at the horizon rays from the longer edge are refracted more coz it passes through greater thickness of air so vertical diameter is shortened to give an oval shape
b. When at the horizon sun is pulled by other planets and becomes elongated
c. While setting or rising sun is elliptical
d. None of these

49. The moon has period of rotation which is equal to period of revolution . It is
a. 29 days, 7 hours , 43 min , 1147 sec
b. 20 days, 6 hours , 50 min , 20 sec
c. 31 days, 8 hours , 42 min , 10 sec
d. None of these

50. The composition of the sun is
a. hydrogen 90% , Helium 8% , Heavy elements 2%
b. hydrogen 95% , Helium 3% , Heavy elements 2%
c. hydrogen 80% , Helium 10% , Heavy elements 10%
d. None of above

Answers

1. b , 2. d , 3. d , 4. d , 5. a
6. c , 7. d , 8. b , 9. a , 10. b
11. a , 12. c , 13. b , 14. a , 15. a
16. a , 17. a , 18. d , 19. a , 20. a
21. b , 22. d , 23. b , 24. a , 25. a
26. a , 27. a , 28. a , 29. b , 30. a
31. a , 32. b , 33. b , 34. a , 35. a
36. a , 37. a , 38. b , 39. a , 40. a
41. d , 42. b , 43. d , 44. c , 45. a
46. a , 47. c , 48. a , 49. a , 50. a

Post a Comment

[disqus][blogger][facebook]

MKRdezign

MathJax

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget