Everyday Science Objectives Tests 4

01. " Biopsy " is --------
a. Psychological study of a life in artificial environment
b. Medical diagnosis technique using cells and tissues
c. An examination of body after death to determine the cause of dealth
d. An assessment of life forms in an environment

02. In typhoid, which of the following drugs is administered?
a. Chloromcetin
b. Penicillin
c. Suplphonamide
d. Tetracycline

03. Hypochondria is a ---------
a. Disease of eyes
b. Disease of sexual organs
c. Disease of low blood pressure
d. State of morbid anxiety about one`s health with complaint of imaginary disorders.

04. Aspirin is a ---------
a. Pain reliever
b. Sedative
c. Cortisone
d. Sporfic

05. The message received by and transmitted from the brain to various parts of the body take form of
a. Nervous impulses
b. Chemical impulses
c. Mechanical impulses
d. Blood

06. Hormones, which are necessary for the development of human body , are secreted by
a. Thyroid gland
b. Pituitary gland
c. Parathyroid gland
d. Exocrine gland

07. Fat is stored in human body in -------
a. Muscular tissue
b. Connective tissue
c. Adipose tissue
d. Epithelial tissue

08. Sterility is caused due to the deficiency of Vitamin -----
a. A
b. C
c. E
d. K

09. Anemia causes the loss of
a. Appetite
b. Hearing
c. Memory
d. Sense of touch

10. The acid that helps in digestion is
a. Sulphuric acid
b. Hydrochloric acid
c. Acetic acid
d. None of above

11. The deficiency of which Vitamin causes Scurvy ?
a. A
b. C
c. B
d. None of above

12. In cod liver oil , u can find the maximum content of
a. Proteins
b. Vitamins
c. Carbohydrates
d. None of these

13. The most common cause of water pollution in pakistan is
a. Oil
b. Pesticide
c. Cotton plants
d. Sewage

14. Main cause of blindness in pakistan is
a. Cataract
b. Glaucoma
c. Road Accidents
d. Trachoma

15. The patient of cataract will be operated on which part of the eye ?
a. Iris
b. Cornea
c. Lens
d. Retina

16. The average time needed for blood clotting is
a. 4 min
b. 5 min
c. 6 min
d. 7 sec

17. Electrocardiograph is an instrument used in the study of
a. Heary
b. Brain
c. Liver
d. Lungs

18. Bile is secreted by
a. Pancreas
b. Spleen
c. Stomach
d. Liver

19. Which of the following diseases are water-borne ?
a. Measles and small-pox
b. Polio and Diphtheria
c. Malaria and Filaria
d. Thphoid and Cholera

20. The rich source of iron is
a. Eggs
b. Green vegetables
c. Pulses
d. Milk

21. A universal donor has blood group -------
a. A
b. B
c. O
d. AB

22. Retina in the eyes act as a ----------- in the camera.
a. Lens
b. Shutter
c. Film
d. None of above

23. Which among the following acts as a resistance against disease in the body?
a. Vitamins
b. Carbohydrates
c. Red Corpuscles
d. White corpuscles

24. Maximum absorption os dietary food takes place on
a. Gullet
b. Small intestine
c. Large intestine
d. Stomach

25. Milk of animal fed on grass contains large amount of a fat in
a. Summer
b. Winter
c. Spring
d. Autumn

26. Vitamin do not act as a/an
a. Source of energy
b. Stimulant in the growth of the body
c. Agent in regulating the chemical processes in the body
d. All of the above

27. Which of the following enters human body through skin ?
a. Tape Worm
b. Hook worm
c. Ring Worm
d. Thread Worm

28. Chlorophyll is a/an
a. Halogen acid
b. Green pigment found in the plant
c. Chloro organic compound
d. Element

29. Health hazard floods are responsible for the spread of
a. Cholera
b. Malaria
c. Influenza
d. Diarrhea

30.  During Cardiac failure , which of the following is advised first aid ?
a. Mouth to mouth resuscitation
b. Giving external cardiac massage
c. Giving cool water to drink
d. Giving complete body massage

31.  Dehydration in human body results due to loss of
a. Salts
b. Water
c. Vitamins
d. Iron

32. A deficiency of which of the following leads diabetes?
a. Digestion of food
b. Insulin
c. Enzymes
d. Vitamins

33. Which part of the human body is damaged by the disease called encephalitis ?
a. Lungs
b. Liver
c. Brain
d. Heart

34. The gland which is attached to the digestive system but doesnt have any role to play in digesting food is
a. Salivary gland
b. Liver
c. Spleen
d.Pancreas

35. Why is hydrochloric acid necessary in stomach ?
a. For maintaining an acidic medium
b. For maintaining an alkaline medium
c. For easy digestion of proteins
d. None of above

36. Which of the following is the carrierof sleeping sickness ?
a. Fly
b. Tastes. Fly
c. Sand Fly
d. Mosquito

37. What is the function of kidney?
a. Nitrogenous filtration
b. Blood filtration
c. Execration of urine
d. None of these

38.  Which one of the following disease is caused by the deficiency of Vitamin B (Thiamine)?
a. Scurvy
b. Trachoma
c. Rickets
d. Beriberi

39.  Ready sourceod energy is available for athletes in
a. Vitamins
b. Fats
c. Proteins
d. Carbohydrates

40. What is the approximate age of the sun ?
a. 6.4 thousands years
b. 6.4 billion years
c. 6.4 million years
d. 6.4 hundred thousands years

41. Neil A. Armstrong visited the moon on july 16, 1969 and remained there for 21 hours and 36 min. Name the manned spacecraft which took him on this mission ?

a. U.S Gemini 12
b. USSR Soyuz 5
c. U.S Apollo 2
d. U.S Apollo 9

42. How much time the light takes to reach from the sun to the earth?

a. Four minutes and 30 sec
b. eight min and 15 sec
c. Seven min and 15 sec
d. Six min and 30 sec

43. Astronomical unit is a bigger unit of distance and it is used to measure distance btw the heavenly bodies of the solar system .One astronomical unit is equal to how much Km in whole numbers?

a. 50 million km
b. 100 million km
c. 150 million km
d. one million km

44. Name the nearest Star to our sun.
a. Proxima Centurai
b. Alpha Scorpii
c. Beta Orionis
d. Vega

55. Name the nearest regular qalaxy to our milky way
a. NGC 185
b. Small Magellanic
c. Large Magellanic Cloud
d. Andromeda

46. Name the largest moon in our solar system
a. Ganymede
b. Titan
c. Callisto
d. Miranda

47. Atmosphere of the earth is made up of different spheres. In which part of the atmosphere commercial aircrafts usually fly.
a. Thermosphere
b. Stratosphere
c.. Troposphere
d. Mesosphere

48. The sun arised on the North pole on the 21st march and this pole remains in light till what date ?
a. 23rd sep
b. 21st sep
c. 22nd june
d. 22nd dec

49. Name the gas which was discovered on the sun about 125 years ago during eclipse-watching..
a. Hydrogen
b. Helium
c. Nitrogen
d. Argon

Answers :
01. b , 02. a , 03. d , 04. a , 05. a
06. b , 07. c , 08. c , 09. c , 10. c
11. b , 12. b , 13. d , 14. a , 15. b
16. a , 17. a , 18. d , 19. d , 20. b
21. c , 22. c , 23. d , 24. b , 25. a
26. c , 27. b , 28. b , 29. a , 30. a
31. b , 32. b , 33. c , 34. c , 35. c
36. b , 37. c , 38. d , 39. d , 40. b
41. C , 42. b , 43. c , 44. a , 45. d
46. a , 47. c , 48. a , 49. b ,

Post a Comment

[disqus][blogger][facebook]

MKRdezign

MathJax

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget