Everyday Science Objectives Tests 2

01. Jupiter is the fifth planet from the sun. It is named after the greatest of the roman gods. It is much bigger than Earth. About how many earths would equal to one jupiter ?

a. 100
b. 500
c. 700
d. 1000

02. Physicists have known about these high energy invisible rays for 80 years , but their precise nature is still a mystery. they come from unknown parts. they pack a mean energy. And they seem to break the laws of physics. Name them.

a. X-rays
b. UV-rays
c. Visible rays
d. Cosmic rays

03. Faster than a speeding bullet, more powerful than a supernova, able to crush small planets with a single swipe these are primordial, angel-hair thin cracks in the structure of the space. Name them

a. Cosmic strings
b. Saturn rings
c. Newton`s rings
d. Black holes

04. Name the instrument which is used to measure the speed of an aircraft relative to the speed of sound.

a. Speedometer
b. Altimeter
c. Telemeter
d. Machmeter

05. A layer of Ozone in the stratosphere protects the earth by blocking most of the sun`s harmful ultraviolet light. These are high energy radiations. Which of the following can have the potential effect of UV light.

a. Eyes
b. Skin
c. Crops
d. All the above

06. For growth , Viruses require

a. Dead host
b. Living host
c. Minerals
d. Simple sugars

07. In which of the following are Mitochondria absent ?

a. Fungi
b. Andiosperms
c. Green algae
d. Blue-green algae

08. Eucaryotic organisms are those that contains

a. DNA threads
b. Plastids
c. True nucleus
d. Vacuoles

09. The merismatic cells are

a. Thin walled
b. Isodiametric
c. Richly protoplasmic
d. All of above

10. The deficiency of which of the following micronutrients causes the death of the stem and root apices ?

a. Boron
b. Copper
c. Manganese
d. Zinc

11. Plant development is influenced by

a. Quality of light
b. Quality and quantity of light
c. Quality and duration of light
d. Quality , quantity and duration of light

12. Critical day length Varies from plant to plant and lies between

a. 6 to 100 hours
b. 8 to 12 hours
c. 10 to 14 hours
d. None of above

13. ATP is

a. An enzyme
b. A hormone
c. A protein
d. A molecule containing high energy bonds

14. The primary producers of organic matter in nature are

a. Bacteria
b. Fish
c. Green plants
d. Human beings

15 . Edible part of tomato is

a. Endocarp
b. Fleshy thalamus
c. Mesocarp
d. Whole fruit

16. Who amongst the following, started in 1850, a scientific approach to determine the role of mineral elements in the healthy growth and development of plants ?

a. Arnon and Knop
b. Sachs and Knop
c. Sachs and Stout
d. Arnon and Stout

17. The primary plant body consists of how many tissue systems ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

18. Bamboo is a

a. Herb
b. Grass
c. Shrub
d. Three

19. Cork cells are impervious to water because of the presence of

a. Cellulose
b. Cutin
c. Lignin
d. Suberin

20 . Ethylene is a hormone concerned with

a. Respiration
b. Ripening of fruits
c. Cell division
d. None of the above

21. The cavity of Ascaris is known as

a. Ceolom
b. Haemocoel
c. Pseudocoel
d. Visceral cavity

22. Crura-cerebri is found in

a. Fore-brain
b. Hind-brain
c. Mid-brain
d. None of above

23. Man is

a. Biothermic
b. Homoiothermic
c. Oilgothermic
d. Poikilothermic

24. The compound eye of insect produces

a. Binocular vision
b. Monocular vision
c. Mosaic vision
d. None of above

25. The post embryonic stages in the life history of cockroach is known as

a. Caterpillar
b. Grubs
c. Larval
d. Nymohs

26. Which of the following control the reflex action in the body ?

a. Central nervous system
b. Motor nerves
c. Sensory nerves
d. sympathetic nervous system

27. The terminal part of vertebral column in man is called

a. Telson
b. Urostyle
c. Coceyx
d. Pygostyle

28. The life history of human malarial parasite in Anopheles was first described by

a. Grassi and his pupil
b. Sir Patrick Manson
c. Sir Ronald Ross
d. Richard Pfeiffer

29. The " Urinary system " of the body consists of how many organs ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

30. Haryersion canals are present in

a. Bone
b. Cartilage
c. Kidney
d. Liver

31. The gestation period of human being is

a. one month
b. five months
c. seven months
d. Nine months

32. RNA differs from DNA in containing

a. Cytocine
b. Deoxyribose
c. Ribose
d. Phosphate

33. The first heart is produced when

a. Bisuspid and tricuspid close quickly
b. Semilunar value snaps shut
c. Intraventricular pressure decreases
d. Diastole begins

34. Who discovered the blood group of man ?

a. Edward Jenner
b. Larven
c. Kari Landsteiner
d. William Harvey

35. Which of the following glands has both an endocrine and an exocrine function ?

a. Adrenal
b. Mammary
c. Pancreas
d. Thyroid

36. Radio carbon dating is used to find the age of

a. Fossils
b. Buildings
c. Rocks
d. Babies

37. Geiger Counter is an instrument

a. Determine the heart beat rate
b. To detect radioactive radiation
c. To measure intensity of visible light
d. To count the baggage of an airport

38. The instrument used in a submarine to see the object on the surface of water is

a. Periscope
b. Telescope
c. Kaleidoscope
d. Microscope

39. Three primary colours used in the colour TV are

a. Green-yellow-blue
b. Yellow-blue-red
c. Red-green-yellow
d. Green-blue-red

40. Anemometer is used to measure

a. Wind gustiness
b. Wind direction
c. Wind speed
d. Vertical variation of wind speed

41. Which of the following gives the correct indication of composition of bronze ?

a. Copper and tin
b. Iron and zinc
c. Copper and silver
d. Lead and oxygen

42. The hardest of all metals is

a. Gypsum
b. Diamond
c. Topaz
d. Corundum

43. In electrolysis , the reaction at anode is

a. Ionisation
b. Polymerization
c. Reduction
d. Oxidation

44. Carbon dioxide is a good fire extinguisher because

a. It is a combustible gas
b. it excludes air from the flames
c. It lowers the killing temperature
d. It is plentiful

45. If a body is moved from equator to pole on the mean sea level , then its weight

a. Decrease always
b. Increases always
c. Constant
d. None of above

46. To an astronaut in the spacecraft , the sky appears to b

a. Blue
b. White
c. Dark
d. Red

47. When a ship enters a sea from a river , Its portion under water will

a. Increase
b. Decrease
c. Show no change
d. Increase and decrease alliteratively

48. Kilowatt is the unit of

a. Voltage
b. Power
c. Resistance
d. Current

49. The sun derives its energy from

a. Nuclear fission reactions
b. Nuclear fusion reactions
c. Oxidation of helium
d. Fission of noble metals

50. Which of the following is useful in the chemistry of photography ?

a. Silver bromide
b. Aluminum hydroxide
c. Sodium chloride
d. Potassium nitrate

Answers

01. d , 02. d , 03. a , 04. d , 05. d
06. b , 07. d , 08. c , 09. d , 10. a
11. d , 12. c , 13. d , 14. c , 15. d
16. b , 17. b , 18. b , 19. d , 20. b
21. a , 22. c , 23. b , 24. c , 25. d
26. a , 27. c , 28. c , 29. b , 30. a
31. d , 32. c , 33. d , 34. c , 35. c
36. a , 37. b , 38. a , 39. d , 40. a
41. a , 42. b , 43. d , 44. b , 45. b
46. a , 47. b , 48. b , 49. b , 50. a

Post a Comment

[disqus][blogger][facebook]

MKRdezign

MathJax

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget