Important Human Body MCQs Solved for PPSC & PMS Paper Prepration


Important Human Body MCQs


1. What is the body temperature of a normal man? 

A. 81.1oC 
B. 36.9oC 
C. 98.6oC 
D. 21.7oC 

2. Which of the following helps in clotting of blood? 

A. Vitamin B1 
B. Vitamin B2 
C. Vitamin D 
D. Vitamin K 

3. Total volume of blood in a normal adult human being is 

A. 5-6 liters 
B. 3-4 liters 
C. 8-10 liters 
D. 10-12 liters 

4. Red blood corpuscles are formed in the 

A. Liver 
B. Bone marrow 
C. Kidneys 
D. Heart 

5. How many bones are there in an adult human being? 

A. 210 
B. 260 
C. 206 
D. 300 

6. The pancreas secretes 

A. Insulin 
B. Bile juice 
C. Peptic juice 
D. None of these 

7. Tibia is a bone found in the 

A. Skull 
B. Arm 
C. Leg 
D. Face 

8. The largest part of the human brain is the 

A. Medulla oblongata 
B. Cerebellum 
C. Cerebrum 
D. None of these 

9. What is the main component of bones and teeth? 

A. Calcium carbonate 
B. Calcium phosphate 
C. Calcium sulphate 
D. Calcium nitrate 

10. The main constituent of hemoglobin is 

A. Chlorine 
B. Iron 
C. Calcium 
D. None of these 

11. The main function of the kidney is 

A. To control blood pressure 
B. To control body temperature 
C. To remove waste product from the body 
D. To help in digestion of food 

12. The function of hemoglobin is 

A. Transportation of oxygen 
B. Destruction of bacteria 
C. Prevention of anemia 
D. Utilization of energy 

13. Which of the following glands secrete tears? 

A. Lachrymal 
B. Pituitary 
C. Thyroid 
D. Pancreas 

14. Which is the largest gland in the human body? 

A. Thyroid 
B. Liver 
C. Pancreas 
D. None of these 

15. Which is the largest organ in the human body? 

A. Liver 
B. Heart 
C. Skin 
D. Kidney 

16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor? 
A. O 
B. AB 
C. A 
D. B 

17. Which gland in the human body is called the master gland? 
A. Pancreas 
B. Thyroid 
C. Pituitary 
D. Spleen 

18. How many bones are there in a newly born infant? 

A. 206 
B. 230 
C. 280 
D. 300 

19. Which of the following have maximum calorific value? 
A. Carbohydrates 
B. Fats 
C. Proteins 
D. Vitamins 

20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings? 
A. Vitamin B 
B. Vitamin C 
C. Vitamin A 
D. Vitamin D 

21. The average heartbeat per minute in a normal man is 
A. 50 
B. 70 
C. 80 
D. 100 

22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group? 
A. A 
B. AB 
C. B 
D. O 

23. Malaria is a disease which effects the 
A. Heart 
B. Lungs 
C. Spleen 
D. Kidneys 

24. Which of the following diseases is caused by virus? 
A. Small pox 
B. Tuberculosis 
C. Malaria 
D. Cholera 

25. Medulla oblongata is a part of human 
A. Heart 
B. Brain 
C. Liver 
D. Sex organ 

26. Myopia is a disease connected with 
A. Ears 
B. Eyes 
C. Lungs 
D. Brain 

27. Leukemia is a disease of the 
A. Lungs 
B. Blood 
C. Skin 
D. Nerves 

28. Short-sightedness can be corrected by using 
A. Convex lens 
B. Concave lens 
C. Convex-concave lens 
D. Concave-convex lens 

29. Trachoma is a disease of the 
A. Liver 
B. Eyes 
C. Lungs 
D. Kidneys 

30. Match the following 
Column I Column II 

A. Beriberi 1. Vitamin A 
B. Scurvy 2. Vitamin B 
C. Rickets 3. Vitamin C 
D. Night Blindness 4. Vitamin D 

A B C D 

(a) 3 2 1 4 

(b) 2 1 3 4 

(c) 2 3 4 1 

(d) 2 3 1 4 

31. Typhoid and cholera are typical examples of 
A. Infectious diseases 
B. Air-borne disease 
C. Water-borne disease 
D. None of these 

32. Pyorrhea is a disease of the 
A. Nose 
B. Gums 
C. Heart 
D. Lungs 

33. Lack of what causes diabetes. 
A. Sugar 
B. Insulin 
C. Calcium 
D. Vitamins 

34. Appendix is appendix is a part of 
A. Small intestine 
B. Large intestine 
C. Stomach 
D. Liver 

35. Match the following columns 
Column I Column II 

A. Cataract 1. Bones 
B. Jaundice 2. Eyes 
C. Diabetes 3. Liver 
D. Arthritis 4. Pancreas 

A B C D 

(a) 2 3 4 1 

(b) 2 3 1 4 

(c) 1 3 4 2 

(d) 3 2 4 1 

36. Bronchitis is a disease of which of the following organs? 
A. Blood 
B. Bladder 
C. Liver 
D. Respiratory tract 

37. ECG is used for the diagnosis of aliments of 
A. Brain 
B. Heart 
C. Kidneys 
D. Lungs 

38. Biopsy is done on 
A. Tissues taken from a dead body 
B. Tissues taken form a living body 
C. Blood from veins 
D. Blood from arteries 

39. Barium is used for 
A. Checking blood group 
B. X-ray of alimentary canal 
C. X-ray of brain 
D. None of these 

40. Dialysis is used for the treatment of 
A. Kidney failure 
B. Heart weakness 
C. Brain diseases 
D. None of these 

41. Insulin is injected into the intestines by 
A. Pancreas 
B. Liver 
C. Stomach 
D. Gall bladder 

42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of 
A. Cholera 
B. Plague 
C. Tetanus 
D. Diphtheria 

43. Which of the following pairs is incorrect? 
A. Plague-rats 
B. Rabies-dog 
C. Tapeworm-pig 
D. Poliomyelitis-monkey 

44. Match the following columns 
Column I Column II 

A. Air-borne 1. Tetanus 
B. Water-borne 2. Tuberculosis 
C. Contact 3. Cholera 
D. Wound 4. Syphilis 

A B C D 

(a) 2 3 1 4 

(b) 2 3 4 1 

(c) 3 2 4 1 

(d) 4 3 2 1 

45. Ricketts is a disease of the 
A. Bones 
B. Tissue 
C. Muscles 
D. Blood 

46. Which of the following statements is correct 
A. Pulmonary artery carries pure blood 
B. Pulmonary artery carries impure blood 
C. Pulmonary vein carries impure blood 
D. None of these 

47. Lungs are situated in the 
A. Abdominal cavity 
B. Pericardial cavity 
C. Buccal cavity 
D. Thoracic cavity 

48. The human cell contains 
A. 44 chromosomes 
B. 48 chromosomes 
C. 46 chromosomes 
D. 23 chromosomes 

49. Enzymes help in 
A. Respiration 
B. Digestion of food 
C. Immune system 
D. Reproduction 

50. Food is normally digested in the 
A. Liver 
B. Stomach 
C. Small intestines 
D. Large intestines 



Answers 

1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12. a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c
21. b 22. b 23. c 24. a 25. b
26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a
36. d 37. b 38. b 39. b 40. a
41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c

Post a Comment

[disqus][blogger][facebook]

MKRdezign

MathJax

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget